Εγγραφή βίντεο VHS -> Η/Υ -> DVD-R. Μία cost-effective λύση. (1/1/2008: μάλλον αυτές οι πληροφορίες είναι εντελώς ξεπερασμένες, τις αφήνω πια για αρχειακούς λόγους - είναι πάνω από 4-5 χρόνια παλιές)


Γράφω τις εμπειρίες μου πάνω στην μετατροπή αναλογικού βίντεο από VHS σε DVD που θα μπορεί να παίζει και σε κοινά DVD players.

To project περιλαμβάνει κοινές κασέτες VHS (PAL) καθώς και κασέτες VHS-C (από αντίστοιχη κάμερα).

Τι διέθετα:

CPU intel PIV - HT 2.8 GHz - 1 Mb cache.
1024 Mb RAM DDR-400.
M/B Asus P4C800.
VGA Asus - Ati Randeon 9200SE (128 Mb).
HD Seagate Baracuda 120 Gb - SATA - 7200 rpm.
Κάρτα ήχου Yamaha WF192XG (1998).
Pinnacle (Miro) PCTV κάρτα Tuner - Capture, PCI, έτος κατασκευής 1997 με BTV-843.

Οι πρώτες απόπειρες έγιναν χρησιμοποιώντας το Composite Video IN της Miro PCTV. Η κάρτα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει, ίσως λόγω της παλαιότητάς της. Όποιο software και αν χρησιμοποίησα, ρυθμίσεις, συμπίεση κλπ το αποτέλεσμα ήταν άθλιο: Είχα συνέχεια dropped frames και αποσυγχρονισμό του ήχου και της εικόνας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην πηγή (video ή camera) η οποία είναι χαμηλής ποιότητας και δεν μπορεί να δώσει καλό χρονισμό. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία σωστού χρονισμού. Η κάρτα ήχου που αναλαμβάνει τον χρονισμό έχει αρκετά αυστηρό και συγκεκριμένο χρονικό βήμα και δεν μπορεί να ολισθήσει σύμφωνα με τα χαμένα frames.
Οι λύσεις σε αυτό το πρόβλημα είναι οι εξής:
Η τρίτη λύση ήταν η μόνη προσιτή σε μένα με την μόνη διαφορά που δεν είχα περιθώριο να πειραματιστώ με πολλές κάρτες παρά μόνο με μία! Ψάχνοντας στο internet για τέτοια προϊόντα (video capture) μέσα από reviews και σχετικές σελίδες (π.χ. http://www.videohelp.com/capturecards.php?CaptureCardRead=213 ) κατέληξα:

Aver media - DVD EZMaker (Gold)

Την κάρτα αυτήν την φέρνει το ΠΛΑΙΣΙΟ και έχει 38 ευρώ + ΦΠΑ ( http://www.avermedia.com/cgi-bin/products_capture_ezcapture.asp ).
Μπορείτε να βρείτε και την EZCapture η οποία έχει 29 ευρώ +ΦΠΑ ( http://www.avermedia.com/cgi-bin/products_capture_ezcapture.asp ) και όπως υποψιάζομαι η μόνη διαφορά της είναι πως δεν έχει capture software.

Η κάρτα αυτή έχει:
-Chipset Philips SAA-7134 (http://www.semiconductors.philips.com/cgi-bin/pldb/pip/saa7130hl)
-Έχει bandwidth 9 bit.
-Υποστηρίζει χρωματικούς χώρους: YUV 4:2:2 και YUV 4:1:1 καθώς
 και RGB 32,24,15.
-Είσοδοι S-Video / Composite in
-NTSC / PAL, στο PAL 768x576@25fps.
-Σύνδεση PCI.

Εγκατέστησα την κάρτα, τους drivers καθώς και την εφαρμογή που είχε το CD της συσκευασίας (Mediostream - NEO DVD).

Έκανα τις πρώτες δοκιμές με το ΝΕΟ. Η εικόνα ήταν ικανοποιητική, ανάλογα και με την πηγή. Οι λήψεις με την κάμερα δεν έχουν πολύ καλή ποιότητα και το αποτέλεσμα είναι ανάλογο. Δοκιμάζοντας κασέτα εμπορίου είχα καλύτερα αποτελέσματα με ελαφρό θόρυβο που οφειλόταν μάλλον στην πηγή.
Το NEO έχει τρεις ρυθμίσεις capture: good, better, best. Μεταξύ better<->best δεν υπάρχει διαφορά στην ποιότητα της εικόνας και η χωρητικότητα διπλασιάζεται. Η ανάλωση cpu στο best είναι κάτι σαν 20-30% δικαιώνοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις του κατασκευαστή (1.2 GHz).
Το βασικό πρόβλημα του ΝΕΟ είναι η παραγόμενη ποιότητα ήχου, η οποία περιέχει παραμόρφωση και ο ήχος ακούγεται κάπως «μεταλλικός».

Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κάποιον άλλον soft MPEG-2 (DVD) encoder. Έχω ήδη το Nero 6.0. Το Nero 6 έχει 59$ και διαθέτει μία πλήρη γκάμα προγραμμάτων εγγραφής CD, DVD καθώς και άλλα προγράμματα για επεξεργασία εικόνας κλπ.

Χρησιμοποιώντας το capture του Nero έκανα τις παρακάτω δοκιμές:

-ανάλυση 720x568, YV12, PAL 25 fps, AC3 audio, DVD quality (CCR-601 συμπίεση με 720x568 και aspect ratio 4:3). H εικόνα έχει την ίδια ποιότητα με αυτή που παράγει το NEO. Το CPU consuption είναι στο 40% (για τον 2.8 GHz μου).
-ανάλυση 720x678, YUV2, τα ίδια. Η εικόνα έχει την ίδια ποιότητα με YV12. To CPU consuption όμως φθάνει το 60%.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ο ήχος είναι πολύ καλός. Ο συγχρονισμός ήχου και εικόνας είναι πάντα σωστός. Ορισμένες φορές αναφέρονται dropped frames τα οποία όμως δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω κατά το playback. Ίσως να είναι κάποιο bug του Nero. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως δεν έχω ούτε ένα dropped frame και όταν έχω συμβαίνει με συγκεκριμένες βιντεοκασέτες σε συγκεκριμένα σημεία.

Η τελική μου επιλογή είναι YV12 στο nero, 720x568. Η ποιόητα με ικανοποιεί απόλυτα και καλύπτει πλήρως το VHS. Το nero έπειτα μου δίνει την δυνατότητα να κάνω στοιχειώδες μοντάζ και να φτιάξω το dvd structure.

Λόγω bug του Nero πρέπει να επιβεβαιώνετε αρκετές φορές για εξασφάλιση τις σωστές ρυθμίσεις:
720x568, PAL, 25 fps, YV12.

Επιπλέον λόγω κάποιου bug στον driver της AVER, ορισμένες φορές το hue αρχικοποιείται λάθος με αποτέλεσμα τα χρώματα να είναι εντελώς αφύσικα. Το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα θέτοντας το hue στην μεσαία ρύθμιση.

Γενικά κάντε αρκετές δοκιμές με διαφορετικά προγράμματα για να καταλήξετε στην ποιότητα που καλύπτει τις εφαρμογές σας.
Αποφύγετε το ΝΕΟ λόγω του προβλήματος στον ήχο.
Αν έχετε περιθώριο να πειραματιστείτε δοκιμάστε την EZCapture, έχει 9 ευρώ λιγότερο (29Ε) και πρέπει να είναι η ίδια κάρτα χωρίς το software. Δεν ξέρω αν επίτηδες έχει υποδεέστερο driver.
Αποφύγετε λύσεις USB ακόμα και USB-2. Κυκλοφορεί κάρτα USB2 της Aver για την οποία έχουν αναφερθεί αρκετά παράπονα. Αν πάτε σε εξωτερική λύση προτιμείστε firewire λύση ή ψηφιακή κάμερα με αναλογικοψηφιακό μετατροπέα.

Για τυχόν απορίες, παρατηρήσεις ή ανταλλαγή απόψεων στα παραπάνω θέματα μην διστάσετε να μου στείλετε e-mail:

Στέφανος Κοζάνης
S.Kozanis@itia.ntua.gr