Επιστροφή στην αρχική σελίδα...

Αστρονομία


Η παρατηρησιακή - ερασιτεχνική αστρονομία είναι μία ευχάριστη ασχολία που ασκώ στον ελεύθερό μου χρόνο, μαζί με μία καταπληκτική παρέα φίλων μου.

Επισκεφτείτε την σελίδα του Γενικού Περιφερειακού Αστεροσκοπείου Καρύστου. Η σελίδα συντηρείται από τον Αντώνη. Η παραπάνω σελίδα περιέχει αρχεία αστρονομικών παρατηρήσεων του Αντώνη, σε πολλές από τις οποίες παρεβρισκόμουν και εγώ.


Ένα νέο project, είναι η κατασκευή μίας αστρονομικής βιβλιοθήκης της astrolib. Η astrolib (αν ολοκληρωθεί ποτέ), θα αποτελεί μία πλατφόρμα σύνταξης αστρονομικών προγραμμάτων σε διάφορα περιβάλλοντα (Linux, Windows, PalmOS κλπ). Οι αλγόριθμοι της βιβλιοθήκης περιγράφονται στο "Practical Astronomy with Your Calculator" του Peter Duffett-Smith (Εδόσεις Cambridge).

Αξίζει να επισκεφτείτε και την σελίδα του Astro Vox, μία πολύ καλή ελληνική προσπάθεια. Θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την ερασιτεχνική αστρονομία. Ένα ακόμα ενδιαφέρον site είναι και το Bad Astronomy.

Ο εξοπλισμός μου

binoc.jpg (10672 bytes)

books.jpg (11335 bytes)

Τα κιάλια μου, σοβιετικής προέλευσης. 8x35, porro prism. Αν και ευτελούς γένους, δίνουν πολύ καθαρή εικόνα και μπορώ να παρατηρήσω αρκετά απόμακρα αντικείμενα όπως Messier Objects. Κάποια στιγμή ευελπιστώ να αγοράσω ένα ζευγάρι 7x50, το κλασικό μέγεθος για αστρονομία..

Τα πολύ καλά βιβλία μου, τα περισσότερα απ'αυτά μπορείτε να τα βρείτε στο http://www.amazon.co.uk ή και στον Παπασωτηρίου ή και στην ΔΕΛΤΑ της γειτονιάς :-)

telescope.jpg (7002 bytes)

palm_planetarium.jpg (6734 bytes)

Το επίσης σοβιετικής προέλευσης διοπτρικό τηλεσκόπιο 20x50 για επίγειες παρατηρήσεις (ορθό είδωλο). Το εργαλείο αυτό δεν έχει καλή απόδοση για αστρονομία αν και δίνει εντυπωσιακές εικόνες της Σελήνης και παρατήρηση των δορυφόρων του Δία. Με ένα τέτοιο όργανο ήταν εξοπλισμένος και ο Γαλιλαίος!

Το Palmtop μου, εφοδιασμένο με το αστρονομικό software Planetarium. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τις παρατηρήσεις δια γυμνού οφθαλμού όσο και για τις παρατηρήσεις δια οπτικών βοηθημάτων. (Το Palmtop έχει περάσει εδώ και καιρό στην ιστορία... το χάρισα στον Αντώνη, του οποίου του έπεσα στα νερά και χάλασε... RIP).

Επιστροφή στην αρχική σελίδα...